TIP: luxusní vaječňáky!
Meruňkové koláče s meduňkou
8 koláčů
Těsto:
250 g hladké mouky
30 g cukru krupice @korunnicukr
130 g plnotučného mléka
30 g másla
1 ks vejce M
2 g soli
10 g droždí
10 g čerstvé meduňky
Náplň:
250 g tvarohu z kelímku
150 g bílého jogurtu
40 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
5 g meduňky
Drobenka:
30 g másla
60 g hladké mouky
25 g cukru krupice
1 g soli
Na dokončení:
750 g meruněk
50 g másla
30 g rumu
POSTUP:
Do mísy dáme mléko, droždí, cukr, vejce, nasekanou meduňku a mouku a 3-4 minuty řádně prohněteme. Poté přidáme sůl a máslo a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné, pružné a nelepivé těsto. Dobře ho přikryjeme utěrkou a nebo kuchyňskou fólií a necháme nakynout do dvojnásobného objemu. Po nakynutí ho opatrně přendáme na vál lehce posypaný moukou a rozdělíme na osm stejných dílů. Každý zvlášť zakulatíme a odkládáme je na plech s papírem na pečení dále od sebe. Přikryté je necháme asi 30 minut kynout, poté dlaní zploštíme, okraje potřeme rozpuštěným máslem a střed vyplníme naplnil, kterou jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Na povrch naskládáme půlky meruněk a koláče zasypeme drobenkou. Koláče ihned vkládáme do vyhřáté trouby na 190°C program horkovzduch a pečeme asi 12-14 minut dozlatova. Ještě horké je potřeme zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Nejlépe chutnají čerstvé.
TIP: Úplně vše o kynutém najdete v mé knize… KYNUTÉ! ❤️