Při nákupu nad 3 000 Kč tento dárek

O mně

Narodil jsem se

na malé vesnici Kyžlířov ležící v sevření Oderských vrchů. Zde jsem po boku drahých sourozenců prožil celé své dětství. Odmala nás svým pekařským uměním královsky zásobily moje babičky a tety. Jejich kouzlení v kuchyních bylo úžasné. Cokoli v nich upekly, neslo se lahodnou vůní celou naší dědinou. Všechno to se širokým úsměvem servírovaly ostatním. Svůj pekařský um a lásku k němu mi vtiskly právě ony.

 

Zní to jako pohádka.

Život na vesnici však nebyl jednoduchý. Většina obyvatel pracovala v zemědělství. I přesto jsem jako malý vnímal zvláštně podivuhodný klid a mír, který voněl pohodou a laskavou atmosférou kolem všech rodinných stolů. 

Mí rodiče si přáli, abych se stal učitelem. Míval jsem vyznamenání, a tak si mysleli, že ke stejným úspěchům dovedu vést i své žáky. Jenže když jsem se v patnácti letech rozhodoval, kam své kroky po základní škole nasměřuji, cítil jsem, že tím správným – a vlastně jediným – směrem je cukrařina. Už tehdy jsem totiž pekl na zakázku nejen na různé rodinné oslavy, ale i na svatby. Přání rodičů však bylo silnější a já se vydal na čtyřleté gymnázium.

 

Ty čtyři roky jsem si užil.

Vzpomínám na ně moc rád. Chytla mě malba a kresba, a tak jsem si myslel, že se po maturitě vrhu na studium animovaného filmu. I když jsem se na studium dostal, studovat jsem nezačal. Z nás čtyř jsem byl nejstarší, máma pracovala jako uklízečka, táta byl zemědělec. Aby mi takové studium zaplatili, zkrátka nebylo vůbec reálné.

 

Na rok jsem se stal učitelem základní umělecké školy.

Jestli jsem tím jediným rokem něco získal, bylo to pevné přesvědčení, že takto žít nechci. A tak jsem si spakoval kufr, do kterého jsem nacpal pár kuchařských rondonů a několik desítek kuchařských a cukrářských knih a plný snů se vydal do Prahy. 

 

Náraz do reality však přišel okamžitě.

Byl tvrdý, prudký a bolestivý. Neměl jsem kde spát, kde bydlet, kde pracovat. To byl rok 2002, kdy Prahu zatopila tisíciletá voda. Podmínky pro hledání práce proto nebyly vůbec ideální, ale já měl štěstí. Svou první pracovní příležitost jsem získal v zakázkové výrobě u Mirka a Ivety Schickových, rodičů Patrika a Kristýny. Tady jsem strávil 3 krásné roky, během kterých jsem se stal mistrem odborného výcviku. Kromě toho jsem si také dodělal vzdělání a získal kuchařský výuční list na středním odborném učilišti v Braníku a cukrářský výuční list na středním odborném učilišti Hostivaře. S takovým vzděláním jsem se přihlásil na dálkové studium Vysoké školy hotelové – obor management hotelnictví a lázeňství.

 

Mé kroky se shodou několika náhod vydaly do Anglie.

Z původní prázdninové brigády, kterou jsem měl naplánovanou na 6 týdnů, se stalo téměř deset úžasných let. Začínal jsem jako zástupce šéfkuchaře v lázeňském hotelu Bath Spa ve starobylém městečku Bath ležícím na jihozápadě Anglie. Během několika měsíců jsem se stal šéfkuchařem. V Bath jsem strávil krásné dva roky života, během kterých jsem zvládl dokončit bakaláře.

 

Následoval Londýn.

Pracoval jsem v House of Lords, v galerii Tate Modern a také v Buckinghamském paláci. Po týdnu prácekrálovského cukráře jsem začal pracovat pro Harrods – a tam mi po několika týdnech nabídli hlavní pracovní poměr. Začala tím sedmiletá práce snů. A také velmi úspěšná! Byl jsem oceněn titulem kuchaře roku, manažerem roku a pro náš tým jsme získali cenu týmu roku. Při práci jsem zvládl dodělat dálkovým studiem inženýrskou nástavbu.

 

Práce v Harrods byla završena nabídkou pozice šéfcukráře.

Tu jsem však odmítl. Místo toho jsem se vydal přes půlku světa až do Indie, kde jsem spolupracoval se svým kamarádem jménem Sahil Taneja a jeho manželkou Swati. Rozjížděli jsme dnes už velmi úspěšný projekt sítě cukráren – Conçu. Práce bylo hodně, a tak čas letěl jako bláznivý a z plánovaného roku v Indii se staly dva. 

 

Jak se říká; všude je dobře, ale doma je přeci jen nejlépe.

A já tak stočil své kroky zpět do rodné země. A jak dobře jsem tehdy udělal! V roce 2018 jsem byl osloven Českou televizí, abych se zúčastnil castingu na roli porotce nově vznikajícího pořadu „Peče celá země“. Ten se stal jedním z nejsledovanějších v historii České televize.  

 

Po něm přišly další nabídky na další pořady.

Kromě České televize jsem zahájil milou spolupráci s Terezou Bebarovou a jejím partnerem Ivanem.  Společně jsme natočili přes 8 desítek dílů pořadu „Čas na tebe“, které vysílala TV Mňam, a několik dalších, které se umístily na YouTube. Naši spolupráci jsme završili vydáním knihy „Čas na pečení“, která dnes žije svým úspěšným životem.

 

Lektorem v Gourmet Academy

Pár posledních let jsem také jedním z lektorů vyhlášené pražské kulinářské školy Gourmet Academy, ve které pořádám kurzy pečení. Na ty se sjíždí lidé nejen z celého Česka a Slovenska, ale rovnou z celé Evropy. Také jsem založil firmu Maršálkovo s.r.o., píšu a vydávám knihy, spolupracuji na bohulibých projektech a mám tu čest být ambasadorem pro Madetu, Babiččinu volbu a Korunní cukr.

 

Co říci závěrem? 

Miluju svůj sladký život, který nedávno obohatilo tancování. Přijal jsem totiž pozvání jako soutěžící do právě probíhajícího nejúspěšnějšího pořadu ČT – do StarDance. A to je prostě za odměnu.

 

Moje autorská knižní tvorba

Péct, milovat a žít. Mladá Fronta, 2019
Moderní česká cukrařina. Albatros, 2020
Moje sváteční pečení. Albatros, 2020
Sexy dorty. Albatros, 2021
Kynuté. Maršálkovo s.r.o., 2022
Čokoláda. Maršálkovo s.r.o., 2022

Na těchto knihách jsem se spolupodílel

Zachraň jídlo v kuchyni. Vydáno 2020
Peče celá země I. Vydáno 2021
Peče celá země II. Vydáno 2022
Čas na pečení. Vydáno 2022
Čas na pečení II. Vydáno 2023
Buchty po ránu. Vydáno 2023

V těchto pořadech jste mě mohli sledovat

Peče celá země I. Vysíláno v roce 2020
Cukrárna u Josefa. 16 dílů vysílaných v roce 2021
Peče celá země II. Vysíláno v roce 2022
Buchty po ránu. 20 dílů vysílaných v roce 2023
Stardance XII. Vysíláno v roce 2023

Rozhovory, ve kterých jsem byl zpovídán 

DVTV
Prostor X
Show Jana Krause 
Všechnoparty 

(a samozřejmě stovky dalších )

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu