Postup
Začneme dýňovým pyré, dýni pořádně omyjeme, opatrně rozčtvrtíme a lžící vybereme jádra; poté ji nakrájíme na menší kostky. Do hrnce dáme vodu, máslo, sůl, kousky dýně a pod poklicí směs přivedeme na velmi mírném ohni k varu. Vaříme asi 15-20 minut, nebo doměkka. Ihned ponorným mixerem či barovým blendrem umixujeme do hladkého pyré a necháme ho vychladit. Čokoládu opatrně rozpustíme v mikrovlnce či vodní lázni, přidáme cukr a měkké máslo a metličkou rozšleháme dohladka. Poté přidáme ostatní ingredience a vymícháme hladkou lesklou hmotu. Tu rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pyré ochutíme cukrem, kořením, kůrou a šťávou z citronu a lžící ho naneseme na rozetřenou hmotu. Obrácenou stranou lžíce vytvoříme mramorovaný efekt. Povrch dozdobíme piniovými jádry. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 160°C program horkovzduch na 35-40 minut. Před vytažením zkusíme špejlí. Koláč necháme dobře vychladnout a podáváme nejlépe v pokojové teplotě s kopcem dopevna vyšlehané šlehačky.
Těsto:
200 g měkkého másla
200 g třtinového cukru
250 g mouky z vlašských ořechů
250 g hořké nebo mléčné čokolády
250 g dýňového pyré
60 g kukuřičného škrobu
25 g kakaa
3 ks vejce M
3 g soli
6 g prášku do pečiva
2 g skořice
Na dokončení:
300 g dýňového pyré
25 g třtinového cukru
1 g muškátového květu
1/2 citronu - kůra i šťáva
30 g piniových jader
Dýňové pyré:
1 ks větší dýně Hokkaidó
50 g vody
20 g másla
2 g soli