Máme ve skladu prázdniny. Vaše objednávky budeme vyřizovat od 23. 7. Děkujeme za pochopení.

Velikonoční paška s karamelkami a ořechy

Postup

Do mísy navážíme mouku, přidáme oba cukry a zamícháme, do směsi rozdrobíme droždí, přidáme vejce, žloutky a také směs vaječného likéru a mléka. Přidáme tvaroh a pět min. dobře hněteme. Teprve poté přidáme sůl, zahněteme a úplně nakonec přidáme máslo. Pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné elastické těsto, které se nalepí na mísu ani na hák či vařechu, pokud hněteme v ruce. Teprve poté přidáme na větší kusy nasekané domácí či koupené tvrdší karamely a ořechy v cukru. Těsto dobře přikryjeme, aby neoschlo a necháme v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté ho vyjmeme na lehce pomoučenou či olejem potřenou plochu a zpevníme, přetužíme. Perfektně ho zakoulíme. Takto připravené těsto vložíme do papírem vyložené dortové formy nejen na dně, ale také po stranách až do výšky 10 cm. Necháme ho přikryté kynout, dokud nedosahuje výšky asi 2 cm pod okraj papíru. Povrch potřeme směsí, kterou jsme připravili smícháním bílků, cukru a také mandlové mouky. Pracujeme opatrně, abychom vykynuté těsto nepromáčkli a aby se nezdeformovalo. Ihned vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160°C asi 50 min. Před vytažením zkusíme špejlí, zda je paška ve středu správně propečená. Necháme ji zcela vychladnout před tím, než jí uvolníme z formy a podáváme.

 

Tip

Více úžasných receptů na kynuté pečivo najdete v mé oblíbené knize Kynuté.

Co bude potřeba?
1 forma o průměru 24 cm

Těsto:
500 g hladké mouky
200 g vaječného likéru
75 g mléka
20 g droždí
50 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
2 ks vejce M
2 žloutky M
100 g tvarohu v kelímku
100 g másla
5 g soli
200 g karamelek, ořechů v cukru

Na potření:
100 g cukru moučka
50 g mandlové mouky
35 g bílků

Na dokončení:
40 g hrubého cukru
Zpět do obchodu