Novinka: ochutnejte Josefovy vaječňáky! Od 2 000 Kč doprava ZDARMA.
Voňavý velikonoční medový koláč s kořením a růží
Postup
Do mísy navážíme mouku, rozdrobíme droždí a koření, dále vejce a přidáme mléko. Lehce zamícháme po povrchu a necháme asi 30 minut kynout. Poté přidáme med a vejce a hněteme asi tři minuty. Přidáme sůl a hněteme další minutu. Teprve nyní přidáme kousky másla a hněteme, dokud nezískáme pružné a elastické těsto, které se nelepí na mísu ani vařechu. Krátce zahněteme malé kousky kandovaného ovoce a dobře přikryté necháme v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté těsto rozdělíme na 19 kousků, 11 o váze 55g a 8 o 40g. Každý zvlášť na pomoučeném vále rozválíme do tenkého podlouhlého oválu, rádylkem nakrájíme na tři pásky (na jednom konci je nedostojíme) a ty spleteme do plochého copu. Cop obrátíme vzhůru nohama a od nedokrojené části ho stočíme do ruličky, kterou postavíme na hranu. Tím nám vznikl tvar růže. Formu vymažeme máslem. Větším růže naskládáme po jejím obvodu. Menší vložíme do vnitřního kruhu s jednou uprostřed. Mezi sebou je protřeme máslem, přikryjeme fólií a necháme dobře nakynout. Po vykynutí celý povrch potřeme dobře rozšlehaným vejcem a vložíme do dobře vyhřáté trouby na program horkovzduch. Pečeme při 175C asi 25 minut. Před vytažením zkusíme špejlí. Ještě horký koláč potřeme polevou, kterou jsme připravili smícháním všech surovin, pomocí mašlovačky. Před podáváním dozdobíme růží a kousky kandovaného ovoce.
400g hladké mouky
60g medu
220g mléka
80g másla
50g vejce
120g kandovaného ovoce
15g droždí
5g soli
2g mletého zázvoru
1g kurkumy
Na potření:
50g vejce
Poleva:
75g cukru moučka
15g mléka
15g medu
Pár kapek růžové esence
Na dokončení:
50g rozpuštěného másla
Sušená růže
Kandované ovoce