Vánočka

Postup

V mléce rozdrobíme droždí, přidáme 100g mouky a vanilkový cukr a necháme přikryté utěrkou 1 hodinu kynout. Poté přidáme zbylé ingredience kromě soli a másla a asi jednu minutu mícháme, přidáme sůl, máslo a hněteme, dokud nezískáme hladké, nelepivé těsto. Přidáme suché plody a jen lehce zamícháme. Necháme v pokojové teplotě kynout dobře přikryté asi hodinu. Těsto rozvážíme na 6 stejných dílů, ty rozválíme do jednotlivých pramenů a spleteme do vánočky tak, jak jsme zvyklí. Necháme nakynout do dvojnásobného oběmu, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na horkovzduch při 160C asi 30 minut.

Můj tip:

Těsto na vánočku můžete snadno zadělat i den předtím, než budete chtít péct. Zadělané těsto dáte dobře přikryté potravinářskou fólii do lednice a tam ho necháte v klidu celou noc kynout. Ráno pouze spletete do tvaru vánočky, necháte nakynout a pečete. Během kynutí doporučuju jednou až dvakrát lehce orosit vodou. Pomáhá to v kynutí a lepším nápeku.

Více úžasných receptů na kynuté pečivo najdete v mé oblíbené knize Kynuté.

Kynuté těsto:

500 g hladká mouka
250 g mléko
100 g cukr krupice
120 g máslo
100 g rozinek
1 vejce
20 g droždí
5 g sůl
10 g vanilkového cukru
2 g muškátového oříšku
2 g mletého anýzu
Kůra z jednoho citronu

Na dohotovení:

1 vejce
50 g kousky mandlí

 
Zpět do obchodu