Postup
Mléko ohřejeme s cukrem na 30 C, přidáme 1/3 mouky, vejce a kvasnice a vymícháme dohladka. Necháme asi 30 minut kynout, poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké nelepivé těsto. To opět necháme přikryté kynout do dvojnásobného objemu. Vykynuté těsto rozdělíme na 25 dílků, na pomoučeném vále roztáhneme do placek, naplníme ovocem a zabalíme. Necháme asi 10 minut krátce dokynout.
Do hrnce dáme 2 cm vody, napařovák na knedlíky a něj pečící papír pomazaný olejem. Vodu přivedeme k varu, poté na pařák umístíme podle velikosti 5/6 knedlíků dále od sebe a přiklopené vaříme 7-8 minut. Opatrně je vyjmeme na máslem pomazaný plech a vidličkou propíchneme. Takto uvaříme všechny knedlíky a nezapomínáme dolévat vodu. Servírujeme tak, jak máme rádi. A s láskou, samozřejmě.
Tip:
Více úžasných receptů na kynuté pečivo najdete v mé oblíbené knize Kynuté.
Na 30 ks
500 g hrubá mouka
290 g mléko plnotučné
40 g máslo
20 g droždí
20 g cukr
5 g sůl
2 vejce (M)
1 kg ovoce