TIP: Valentýn přichází!
Dýňová babka s kakaem a kardamonem
1ks forma 30x11 cm
Těsto:
300 g hladké mouky @babiccina_volba
90 g plnotučného mléka @madeta.cz
100 g dýňového pyré
40 g cukru krupice @korunnicukr
1 ks vejce M
50 g másla @madeta.cz
10 g droždí
3 g mletého kardamomu
3 g soli
Náplň:
60 g másla
60 g cukru krupice
25 g kakaa
2 g skořice
Poleva:
30 g dýňového pyré
100 g pudrového cukru @korunnicukr
10 g olivového oleje
POSTUP:
Do mísy dáme mléko, pyré, cukr, vejce, droždí a mouku a hněteme asi 6 až 7 min. Poté přidáme sůl, kardamom a úplně nakonec máslo. Pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné elastické těsto, to může trvat klidně 15 až 20 min. Dobře ho přikryjeme fólií a nebo utěrkou a necháme nakynout do dvojnásobného objemu v pokojové teplotě.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše do čtverce 30 krát 30 cm a potřeme ho rozpuštěným máslem. V misce smícháme cukr, kakao a skořici a touto směsí posypeme celý povrch těsta. Poté ho stočíme do tvaru rolády a dobře uválíme. Pomocí nože roládu podélně rozkrojíme na dva pásy a ty kolem sebe spirálovitě propleteme. Takto připravené těsto s náplní vložíme do máslem vymazané a papírem vyložené chlebíčkové formy a pod fólii a nebo utěrkou necháme nakynout do dvou a půl násobného objemu. Po vykynutí babku pečeme při 170°C asi 25 až 30 min. dozlatova. Před vytažením zkusíme špejlí, zda máme upečeno. Necháme jí ve formě vychladnout na mřížce.
Na polevu smícháme všechny ingredience dohladka a poté jí naneseme pomocí stěrky na povrch vychladlé babky. Nejlépe chutná ještě čerstvá a vlažná.
Tip:
Pyré z dýně a nebo ze sladkých brambor připravíme tak, že je oloupeme a v lehce osolené vodě uvaříme doměkka. Poté je scedíme a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. Ihned spotřebujeme anebo skladujeme v mrazáku.