Máme ve skladu prázdniny. Vaše objednávky budeme vyřizovat od 23. 7. Děkujeme za pochopení.

Honzovy kynuté buchty s makovou nádivkou

Postup

Na těsto si do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, vanilkový cukr a poté vlažné mléko, lehce po povrchu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 35-40 minut v pokojové teplotě. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které se nelepí na mísu ani na vařechu. Těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi 1 hodinu). Na makovou nádivku smícháme jogurt, rum, cukr a rozinky, přidáme koření a mák a zamícháme. Můžeme přidat kůru z půlky citronu. Nádivku necháme v pokojové teplotě “zhoustnout” (asi 1 hodinu) a nebo si ji můžeme připravit den předem a skladovat v lednici. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a prsty lehce roztáhneme do obdélníku 30*20cm a nakrájíme na 20 čtverců. Doprostřed každého z nich dáme velkou lžičku náplně a zabalíme ji dovnitř tak, že vždy dáme k sobě protilehlé rohy a dobře zakoulíme. Do pekáčku 20*30cm dáme 80 g rozpuštěného másla a jednotlivé buchty v něm vykoupeme a skládáme vedle sebe. Takto připravené je necháme v klidu vykynout, což muže trvat až 1 a půl hodiny, nebo-li do dvojnásobného objemu. Vykynuté buchty pečeme na 180C asi 25-30 minut dozlatova; zkusíme špejlí. Po vytažení je potřeme zbylým rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat lžíci nebo dvě rumu. Necháme částečně vychladnout v pekáčku před vytažením.

Tip

Více úžasných receptů na kynuté pečivo najdete v mé knize Kynuté.

20ks

Těsto:

400 g hladké mouky
250 g mléka 
50 g oleje
50 g cukru krupice
10 g čerstvého droždí 
10 g vanilkového cukru
1ks vejce velikosti M 
5 g soli
2 g muškátového oříšků
*kůra z půlky citrónu

Maková nádivka:

200 g bílého jogurtu
110 g jemně mletého máku
50 g rozinek
50 g cukru krupice
20 g domů
3 g skořice
1 g mletého hřebíčku

Na dokončení:

120g másla

 

 
Zpět do obchodu