Pagáče s konfitovaným česnekem a chorizem

unnamed (1)12 kusů

Těsto:

500 g hladké mouky

250 g másla

250 g jogurtu

1 ks vejce M

24 g prášku do pečiva

10 g soli

1 g pepře

 

Náplň:

100 g másla

100 g oloupaného česneku

150 g choriza

Bylinky a sůl podle chuti

 

Na dokončení:

1 ks vejce M

100 g oblíbeného sýra

 

Do mísy navážíme všechny sypké ingredience a zamícháme. Velmi studené máslo nastrouháme nahrubo, přidáme jogurt a vejce a rychle a krátce vypracujeme těsto. Dobře ho zabalíme a dáme na 1 hod. anebo přes noc do lednice odpočinout.

Na náplň dáme máslo, bylinky a česnek do hrnce a na velmi mírném ohni smažíme /konfitujeme dozlatova. Poté přidáme chorizo, prohřejeme 1 min. a vychladíme. Bylinky vyjmeme a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Dochutíme solí. Necháme vychladit do pastovité konzistence.

Těsto rozválíme na čtverec 30 x 30 cm a dvě třetiny potřeme náplní. Část těsta bez náplně přeložíme přes těsto s náplní a ještě jednou a tím vzniknou 3 vrstvy těsta a dvě vrstvy náplně. Tento obdélník ještě složíme na třetiny a vznikne 6 vrstev náplně v těstě. Bochánek zabalíme do fólie a dáme do lednice na 30 min. odpočinout a poté postup zopakujeme. Opět těsto necháme odpočinout v lednici 30 min., poté ho rozválíme na obdélník o velikosti 12 x 36 cm a nakrájíme rádýlkem anebo kartou na 12 stejných kousků. Odložíme je na plech na pečení, potřeme vejcem a posypeme sýrem a také pepřem. Pečeme v rozehřáté troubě na 175°C asi 25 až 30 min. dozlatova. Pokud je chceme mít extra lesklé, po vytažení z trouby je potřeme olivovým olejem. Chutnají nejlépe čerstvé, jsou ideální k pivu a vínu.