Máme ve skladu prázdniny. Vaše objednávky budeme vyřizovat od 23. 7. Děkujeme za pochopení.

Jahodový koláč s bílou čokoládou

jahodovy-kolacForma o průměru 24 cm

Základ:
200 g hladké mouky
100 g másla
100 g třtinového cukru @korunnicukr
2 g soli
10 g rumu
2 g mletého kardamomu

Pěna:
250 g smetany ke šlehání
500 g smetanového jogurtu
150 g bílé čokolády
100 g mléka
50 g cukru krupice @korunnicukr
10 g želatiny v plátcích
1 g mořské soli
1 vanilkový lusk

Na dokončení:
500 g jahod
30 g rumu
20 g olivového oleje

 

 

 

 

 

 


POSTUP:
Na základ navážíme do mísy všechny ingredience a vypracujeme z nich vlhkou drobenku, kterou dobře namačkáme na dno i stěny máslem vymazané koláčové formy. Poté ji vložíme do rozehřáté trouby na 160°C a pečeme dozlatova. Ihned po upečení základ potřeme pomocí mašlovačky rumem a necháme ho vychladnout.
Na pěnu dáme želatinu nabobtnat do studené vody. Do mléka vyškrábneme vanilkový lusk, přidáme sůl a cukr a tuto směs přivedeme k varu. Sundáme ji z plotýnky, přidáme vymačkanou nabobtnalou želatinu a a dobře rozmícháme. Tuto horkou směs nalejeme na na kousky nasekanou bílou čokoládu a rozmícháme ji dohladka. V této fázi si můžeme pomoct ponorným mixérem. Do hladké čokoládové směsi zamícháme jogurt a úplně na závěr do ní zlehka zabalíme ušlehanou šlehačku. Hotovou pěnu ihned rozetřeme na upečený základ a dáme do lednice nejméně na tři hodiny dobře vychladit.
Jahody zbavíme lístků a nakrájíme je na půlky. Ozdobně je narovnáme na zatuhlou pěnu a pomocí mašlovačky je potřeme olivovým olejem, aby neoschly. Koláč chutná nejlépe čerstvý, když upečený základ je ještě křupavý.

PS.: mouka, mléko a smetana jsou od @babiccina_volba a @madeta.cz Ale to už dávno víte! Pečte s kvalitní čokoládou, vyzkoušet můžete mou luxusní bílou, kterou najdete i v peckách na mém e-shopu.

Zpět do obchodu