Postup
Na bigu smícháme všechny ingredience do pevného těsta, hněteme asi 2 min., poté vytvoříme z těsta kouli, nařízneme jí hluboko do kříže a dáme do misky. Přikryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě 16 až 18 hod. kynout. Vykynutou bigu nastříháme na malé kousky, přidáme vejce, cukr, mouku a vanilková zrníčka a hněteme asi 4 min., přidáme sůl, hněteme další minutu a teprve poté přidáme máslo. Hněteme dalších 10 až 15 min., dokud nezískáme hladké a nelepivé velmi pružné těsto. Utvoříme z něj kouli a necháme dobře přikryté v míse v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem jak po stranách, tak na dně. Z vykynutého těsta vytvoříme perfektní kouli a vložíme jí doprostřed papírem vyložené formy, přikryjeme kuchyňskou fólii a necháme nakynout do dvou a půl až 3 násobného objemu. Poté povrch potřeme mlékem, posypeme nasekaným kostkovým cukrem a vložíme do vyhřáté trouby na 175°C, program horkovzduch a pečeme 20 až 25 min., dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane úplně suchá. Koláč vyjmeme z trouby a dáme ho na mřížku zcela vychladnout. Na krém vložíme všechny ingredience, kromě smetany ke šlehání, do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme 1 min. Hotový cukrářský krém přelijeme do misky, na jeho povrch přiložíme kuchyňskou fólii a necháme zcela vychladnout. Poté ho vyšleháme do polotuha a opatrně do něj stěrkou zabalíme právě ušlehanou šlehačku. Náplň dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, koláč rozřízneme ostrým nožem na dvě poloviny, krém ozdobně naneseme na spodní část a opatrně přiklopíme tou horní. Takto připravený koláč dáme do lednice asi na 1 hod. vychladit a podáváme. Nejlépe chutná ještě čerstvý.
65 g vody
10 g droždí
60 g cukru krupice
120 g másla
4 vejce o velikosti M
6 g soli
1 ks vanilkový lusk
200 g smetany ke šlehání
60 g cukru krupice
1 vejce o velikosti M
50 g rumu
50 g másla
30 g kukuřičného škrobu
1 g soli
Prázdný vanilkový lusk
20 g plnotučného mléka
50 g nahrubo nasekaných kostek cukru