Ultimátní bublanina
Forma 30 cm
Těsto:
4 ks vejce M
180 g cukru krupice
60 g másla
40 g mléka
100 g hladké mouky
50 g škrobu
2 g prášku do pečiva
2 g soli
Kůra z jedné limetky
Sirup:
100 g cukru krupice
50 g vody 1/2 vanilkového lusku
Šťáva z jedné limetky
Na dokončení:
500 g ovoce
10 g kukuřičného škrobu
30 g másla
POSTUP: Oddělíme žloutky od bílků. Za postupného přidávání polovičního množství cukru z nich ušleháme pevný krémový sníh. Zbylý cukr vyšleháme se žloutky a limetkovou kůrou do pěny, přidáme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo a dobře rozmícháme. Do této směsi přisypeme mouku se škrobem, sůl a prášek do pečiva a rozmícháme do hladké pasty, do které velmi opatrně zabalíme vyšlehaný sníh. Hmotu nalejeme do koláčové formy vymazané máslem a vysypané moukou. Ovoce obalíme ve škrobu a položíme ho na těsto ve formě. Povrch pokapeme rozehřátým máslem a pečeme při 160°C asi 35-40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude zcela suchá. Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Pocukrujeme a podáváme se sirupem, který jsme připravili svařením všech ingrediencí.