Jogurtový koláč s rebarborou a jahodami
Plech: 30 × 40 cm
Těsto:
275 g hladké mouky
100 g bílého jogurtu
50 g mléka
65 g másla
10 g droždí
1 vejce (M)
45 g cukru krupice
4 g soli
4 g mletého kardamomu
3 g muškátového oříšku
Jogurtový krém:
250 g bílého jogurtu
150 g plnotučného tvarohu
45 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
Mandlová drobenka:
40 g hladké mouky
40 g mandlové mouky
30 g cukru krupice
30 g másla
1 g soli
Na potření:
50 g mléka
35 g rumu
30 g másla
35 g cukru krupice
Na dokončení:
500 g rebarbory
250 g jahod
Postup:
Mléko a jogurt rozšleháme, přisypeme cukr a droždí, koření, vejce a mouku a hněteme 5 min. Přidáme sůl a po další minutě máslo a hněteme, dokud nezískáme pevné, pružné, elastické těsto. Necháme ho dobře přikryté vykynout do dvojnásobného objemu asi 45 min. Plech na pečení lehce vymažeme máslem a vykynuté těsto na něj pomocí válečku rozválíme. Nepůjde to najednou, v momentě, kdy se těsto smrskává tak na okamžik přestaneme a poté doválíme. Pokud se lepí k válečku, lehce ho poprášíme moukou.
Na náplň smícháme jogurt s tvarohem a oběma cukry dohladka a natřeme ji po celé ploše vyváleného těsta. Poklademe kousky rebarbory a jahod a zasypeme drobenkou, kterou jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Koláč necháme v pokojové teplotě ještě 30 min. dokynout. Vložíme ho do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 15 až 18 min. dozlatova. Ihned po upečení ho potřeme právě uvařenou směsí mléka, másla, rumu a cukru.