Zajíčci s meruňkami a hřebíčkem
Těsto:
360 g hladké mouky
100 g mléka
50 g smetany (33 %)
70 g másla
60 g cukru krupice
1 ks vejce (M)
80 g nasekaných sušených meruněk
15 g droždí
3 g soli
1 g mletého hřebíčku
kůra z 1 pomeranče
Na potření:
1 ks vejce (M)
Po upečení:
50 g meruňkového džemu
25 g pomerančové šťávy
Postup:
Do mísy navážíme všechny ingredience kromě másla, soli a nasekaných meruněk. Hněteme asi 5 minut, poté přidáme sůl a máslo a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné a pružné těsto. Úplně na závěr krátce zamícháme nasekané meruňky.
Těsto dobře přikryjeme a necháme nakynout při pokojové teplotě do dvojnásobné velikosti.
Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných kousků a z každého vyválíme pramen o délce 30 cm. Z jednoho konce odsekneme 4cm kousek a z druhého 8cm. Nejdelší kus stočíme do tvaru šneka, z jedné strany k němu přitiskneme menší kousek (ocásek) a ten delší nařízneme do poloviny a vytvarujeme z něj hlavu s oušky. I tento kousek přimáčkneme ke šneku na opačné straně.
Tvary odkládáme na plech s papírem na pečení, kouskem meruňky znázorníme čumáček a oči a necháme nakynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C asi 10–12 minut dozlatova. Ihned po upečení potíráme rozvařeným meruňkovým džemem s pomerančovou šťávou.