Forma o průměru 24cm
Korpus:
2 vejce velikosti M
50 g cukru moučka
100 g bílé čokolády
45 g másla
60 g jogurtu
90 g hladké mouky
40 g pistáciové mouky
3 g prášku do pečiva
1 g soli
1 ks limetka kůra
Jahodová pěna:
250 g smetany ke šlehání
70 g jogurtu
200 g jahodového pyré
80 g cukru krupice
100 g vody
55 g medu
4 g agaru
1 ks Vanilkový lusk
Šťáva z jedné limetky
Poleva:
100 g jahodového pyré
120 g vody
20 g cukru krupice
10 g medu
6 g želatiny
Na dokončení:
400 g čerstvých jahod
20 g sekaných pistácií
Postup
Bílou čokoládu rozpustíme opatrně ve vodní lázní, přidáme cukr, rozpuštěné máslo a rozmícháme dohladka. Rychle a krátce vmícháme vejce, jogurt a úplně nakonec všechny ostatní zbývající sypké ingredience. Hmotu ihned rozetřeme do dortového ráfku, který jsme vyložili papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 12 až 14 min. Korpus necháme na mřížce vychladnout. Do hrnce dáme vodu, cukr, med a agar, přidáme vanilkový lusk a tuto směs za občasného míchání přivedeme k varu. Vaříme 1 min. Sundáme z plotýnky, vmícháme jogurt, jahodové pyré a šťávu z jedné limetky. Úplně nakonec zlehka zamícháme právě vyšlehanou smetanu ke šlehání, dáváme pozor, abychom nepřešlehali. Tuto směs ihned nalejeme na upečený a zcela vychladlý základ do formy, několikrát formou Bouchneme o desku stolu a dort dáme do lednice nejméně na 1 hod. pořádně zatuhnout. Želatinu v plátcích dáme nabobtnat do studené vody, pokud používáme práškovou, přidáme 30 g studené vody. Jahodové pyré, cukr, med a vodu přivedeme k varu, přidáme předem nabobtnalou želatinu a dobře rozmícháme. Tuto směs necháme zchladnout asi na 35 až 40°C. Na dobře zatuhlý dort narovnáme kousky jahod, zalijeme vrstvou želé a dáme do lednice zatuhnout. Poté ho opatrně z formy vyřízneme v horké vodě nahřátým nožem, dáme na servírovací tác a podáváme. S úsměvem, samozřejmě.
Tip: Úplně klidně místo jahod můžete použít maliny, borůvky, velmi měkké a přezrálé meruňky, broskve nebo nektarinky. Ideální lehký letní zákusek.