Jahodový dort

jahodovy-dortForma o průměru 24cm

Korpus:

2 vejce velikosti M

50 g cukru moučka

100 g bílé čokolády

45 g másla

60 g jogurtu

90 g hladké mouky

40 g pistáciové mouky

3 g prášku do pečiva

1 g soli

1 ks limetka kůra

Jahodová pěna:

250 g smetany ke šlehání

70 g jogurtu

200 g jahodového pyré

80 g cukru krupice

100 g vody

55 g medu

4 g agaru

1 ks Vanilkový lusk

Šťáva z jedné limetky

Poleva:

100 g jahodového pyré

120 g vody

20 g cukru krupice

10 g medu

6 g želatiny

Na dokončení:

400 g čerstvých jahod

20 g sekaných pistácií

Postup

Bílou čokoládu rozpustíme opatrně ve vodní lázní, přidáme cukr, rozpuštěné máslo a rozmícháme dohladka. Rychle a krátce vmícháme vejce, jogurt a úplně nakonec všechny ostatní zbývající sypké ingredience. Hmotu ihned rozetřeme do dortového ráfku, který jsme vyložili papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 12 až 14 min. Korpus necháme na mřížce vychladnout. Do hrnce dáme vodu, cukr, med a agar, přidáme vanilkový lusk a tuto směs za občasného míchání přivedeme k varu. Vaříme 1 min. Sundáme z plotýnky, vmícháme jogurt, jahodové pyré a šťávu z jedné limetky. Úplně nakonec zlehka zamícháme právě vyšlehanou smetanu ke šlehání, dáváme pozor, abychom nepřešlehali. Tuto směs ihned nalejeme na upečený a zcela vychladlý základ do formy, několikrát formou Bouchneme o desku stolu a dort dáme do lednice nejméně na 1 hod. pořádně zatuhnout. Želatinu v plátcích dáme nabobtnat do studené vody, pokud používáme práškovou, přidáme 30 g studené vody. Jahodové pyré, cukr, med a vodu přivedeme k varu, přidáme předem nabobtnalou želatinu a dobře rozmícháme. Tuto směs necháme zchladnout asi na 35 až 40°C. Na dobře zatuhlý dort narovnáme kousky jahod, zalijeme vrstvou želé a dáme do lednice zatuhnout. Poté ho opatrně z formy vyřízneme v horké vodě nahřátým nožem, dáme na servírovací tác a podáváme. S úsměvem, samozřejmě.

 

Tip: Úplně klidně místo jahod můžete použít maliny, borůvky, velmi měkké a přezrálé meruňky, broskve nebo nektarinky. Ideální lehký letní zákusek.