Jahodová crostata s mákem a rumem

Snímek obrazovky 2025-06-04 v 15.33.07

Pekáček o velikosti 20 x 30 cm

Základ:

180 g másla

80 g cukru moučka

50 g celého máku

285 g hladké mouky

1 g kardamomu

2 g soli

Náplň:

250 g plnotučného mléka

100 g smetany ke šlehání

35 g kukuřičného škrobu

45 g rumu

120 g másla

3 ks žloutky M

100 g cukru krupice

1 vanilkový lusk

Na dokončení:

500 g jahody

75 g jahodového džemu

30 g rumu

POSTUP

Do mísy navážíme studené máslo, cukr, mouku, mák, koření i sůl a vypracujeme těsto. Ihned ho na lehce pomoučené ploše vyválíme na obdélník o velikosti 20 x 30 cm. Pomocí válečku ho přeneseme do máslem vymazaného pekáčku a nebo plechu, dno několikrát propícháme vidličkou a základ pečeme při 175°C asi 20 až 25 min., dokud není zcela upečený. Z trouby ho vyjmeme, mašlovačkou potřeme 30 g rumu a necháme zcela vychladnout. Do hrnce dáme mléko, smetanu, zrníčka vanilkového lusku, cukr, rum, škrob a žloutky, za stálého míchání směs přivedeme k varu. Vaříme alespoň jednu minutu. Uvařený krém nalejeme do misky, na povrch dáme kuchyňskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Necháme vystydnout do pokojové teploty, poté rozšleháme dohladka, a zašleháme změklé máslo. Krém musí být našlehaný a objemný. Ihned ho rozetřeme na upečený základ. Na povrch naskládáme na plátky nakrájené jahody a potřeme je rozvařeným džemem a vodou v poměru 1:1. Crostatu necháme v lednici nejméně 2 hodiny proležet a poté nakrájíme nožem namočeným v horké vodě. Řezy chutnají nejlépe čerstvé.

Tip: Fantastická varianta je s čerstvými malinami, lesními borůvkami a také černým rybízem.