Pekáček o velikosti 20 x 30 cm
Základ:
180 g másla
80 g cukru moučka
50 g celého máku
285 g hladké mouky
1 g kardamomu
2 g soli
Náplň:
250 g plnotučného mléka
100 g smetany ke šlehání
35 g kukuřičného škrobu
45 g rumu
120 g másla
3 ks žloutky M
100 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
Na dokončení:
500 g jahody
75 g jahodového džemu
30 g rumu
POSTUP
Do mísy navážíme studené máslo, cukr, mouku, mák, koření i sůl a vypracujeme těsto. Ihned ho na lehce pomoučené ploše vyválíme na obdélník o velikosti 20 x 30 cm. Pomocí válečku ho přeneseme do máslem vymazaného pekáčku a nebo plechu, dno několikrát propícháme vidličkou a základ pečeme při 175°C asi 20 až 25 min., dokud není zcela upečený. Z trouby ho vyjmeme, mašlovačkou potřeme 30 g rumu a necháme zcela vychladnout. Do hrnce dáme mléko, smetanu, zrníčka vanilkového lusku, cukr, rum, škrob a žloutky, za stálého míchání směs přivedeme k varu. Vaříme alespoň jednu minutu. Uvařený krém nalejeme do misky, na povrch dáme kuchyňskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Necháme vystydnout do pokojové teploty, poté rozšleháme dohladka, a zašleháme změklé máslo. Krém musí být našlehaný a objemný. Ihned ho rozetřeme na upečený základ. Na povrch naskládáme na plátky nakrájené jahody a potřeme je rozvařeným džemem a vodou v poměru 1:1. Crostatu necháme v lednici nejméně 2 hodiny proležet a poté nakrájíme nožem namočeným v horké vodě. Řezy chutnají nejlépe čerstvé.
Tip: Fantastická varianta je s čerstvými malinami, lesními borůvkami a také černým rybízem.