750 g celých cuket
20 g česneku
70 g tahini
100 g bílého jogurtu
30 g citronové šťávy
40 g piniových oříšků
40 g olivového oleje
30 g másla
80 g balkánského sýra
Sůl
Na dokončení:
Olivový olej
Kopr
Postup:
Celé cukety omyjeme, několikrát propíchneme vidličkou a na rozpáleném grilu či v troubě ogrilujeme ze všech stran až do spálena; to trvá podle velikosti 30-40 minut. Necháme je zcela vychladnout, rozřízneme a dužinu opatrně vydlabeme a nasekáme nahrubo tak, abychom neponičili spálenou slupku. Dužinu v míse smícháme s jogurtem, tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, přidáme česnek a sůl a pořádně rozmícháme. Ochutnáme a dáme vychladit.
Do malého rendlíku dáme máslo, piniové oříšky, lehce osolíme a na středním stupni smažíme do světle zlaté barvy. Scedíme je a necháme vychladnout. Máslo rozhodně nevyhazujeme!
Do hlubokého talíře rozetřeme vychladlou baba ganoush, dozdobíme olejem, kousky sýra, koprem a pinií a podáváme, ideálně s nějakou chlebovou plackou.