Baba ganoush z grilované cukety

IMG_4964750 g celých cuket

20 g česneku

70 g tahini

100 g bílého jogurtu

30 g citronové šťávy

40 g piniových oříšků

40 g olivového oleje

30 g másla

80 g balkánského sýra

Sůl

 

Na dokončení:

Olivový olej

Kopr

 

Postup:

Celé cukety omyjeme, několikrát propíchneme vidličkou a na rozpáleném grilu či v troubě ogrilujeme ze všech stran až do spálena; to trvá podle velikosti 30-40 minut. Necháme je zcela vychladnout, rozřízneme a dužinu opatrně vydlabeme a nasekáme nahrubo tak, abychom neponičili spálenou slupku. Dužinu v míse smícháme s jogurtem, tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, přidáme česnek a sůl a pořádně rozmícháme. Ochutnáme a dáme vychladit.

 

Do malého rendlíku dáme máslo, piniové oříšky, lehce osolíme a na středním stupni smažíme do světle zlaté barvy. Scedíme je a necháme vychladnout. Máslo rozhodně nevyhazujeme!

Do hlubokého talíře rozetřeme vychladlou baba ganoush, dozdobíme olejem, kousky sýra, koprem a pinií a podáváme, ideálně s nějakou chlebovou plackou.