750 g mladých cuket
100 g jarní cibulky
1 červená chili paprička
15 g zázvoru
15 g česneku
20 g světlé sójové omáčky
20 g sezamového oleje
5 g octa
10 g másla
20 g sezamových semínek
10 g soli
Olivový či sezamový olej na smažení
Postup:
Cukety rozpůlíme, nařízneme do mřížky na řezné straně, dáme do mísy a vmasírujeme do nich sůl. Necháme je v pokojové teplotě asi hodinu vypotit. Poté je scedíme a vysušíme v utěrce. Řeznou stranu zprudka osmažíme půl minuty na olivovém a nebo sezamovém oleji. Vyjmeme je a naaranžujeme na talíř.
Do hrnce dáme máslo, ocet, olej, sójovou omáčku a na malé kousky nakrájené chili, česnek i zázvor. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a směs přivedeme k varu. Vařící nalejeme pomocí lžíce na cukety, posypeme sezamem a ihned podáváme.
TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň