Cuketový korejský salát

IMG_4966750 g mladých cuket

100 g jarní cibulky

1 červená chili paprička

15 g zázvoru

15 g česneku

20 g světlé sójové omáčky

20 g sezamového oleje

5 g octa

10 g másla

20 g sezamových semínek

10 g soli

 

Olivový či sezamový olej na smažení

 

Postup

Cukety rozpůlíme, nařízneme do mřížky na řezné straně, dáme do mísy a vmasírujeme do nich sůl. Necháme je v pokojové teplotě asi hodinu vypotit. Poté je scedíme a vysušíme v utěrce. Řeznou stranu zprudka osmažíme půl minuty na olivovém a nebo sezamovém oleji. Vyjmeme je a naaranžujeme na talíř.

Do hrnce dáme máslo, ocet, olej, sójovou omáčku a na malé kousky nakrájené chili, česnek i zázvor. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a směs přivedeme k varu. Vařící nalejeme pomocí lžíce na cukety, posypeme sezamem a ihned podáváme.

 

TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň