Cuketový pikantní relish

IMG_49681 200 g cukety

300 g salátové okurky

480 g cibule

90 g soli

600 g cukru

600 g octa

300 g papriky

300 g řapíkatého celeru

50 g česneku

10 g kukuřičného škrobu

10 g hořčicového semínka

3 g kurkumy

3 g kari koření

2 g mletého černého pepře

Chili, bobkový list

 

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostky, vložíme do mísy a posypeme solí. Rukama dobře smícháme a zakryjeme, necháme nejméně dvě hodiny “vypotit” a nebo v chladničce přes noc. Poté směs scedíme a dobře vymačkáme. V hrnci smícháme cukr, ocet, koření a kukuřičný škrob. Přidáme vymačkanou směs a celý obsah přivedeme k varu a vaříme na velmi mírném ohni asi 30 minut.

 

Ještě vařící relish nadávkujeme do sklenic, otřeme hrdlo i víčko alkoholem a dobře uzavřeme. Sklenice umístíme do hrnce s vroucí vodou, aby byly nejméně do poloviny výšky ve vodě, lépe ponořené. Zavařujeme při 90°C 30 minut a poté necháme vychladnout. Na závěr zkontrolujeme, že víčka dobře těsní. Ideální k masu, paštice, tvrdým sýrům, do hamburgerů či jako ochucovadlo zeleninových omáček.

 

TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň