1 200 g cukety
300 g salátové okurky
480 g cibule
90 g soli
600 g cukru
600 g octa
300 g papriky
300 g řapíkatého celeru
50 g česneku
10 g kukuřičného škrobu
10 g hořčicového semínka
3 g kurkumy
3 g kari koření
2 g mletého černého pepře
Chili, bobkový list
Postup:
Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostky, vložíme do mísy a posypeme solí. Rukama dobře smícháme a zakryjeme, necháme nejméně dvě hodiny “vypotit” a nebo v chladničce přes noc. Poté směs scedíme a dobře vymačkáme. V hrnci smícháme cukr, ocet, koření a kukuřičný škrob. Přidáme vymačkanou směs a celý obsah přivedeme k varu a vaříme na velmi mírném ohni asi 30 minut.
Ještě vařící relish nadávkujeme do sklenic, otřeme hrdlo i víčko alkoholem a dobře uzavřeme. Sklenice umístíme do hrnce s vroucí vodou, aby byly nejméně do poloviny výšky ve vodě, lépe ponořené. Zavařujeme při 90°C 30 minut a poté necháme vychladnout. Na závěr zkontrolujeme, že víčka dobře těsní. Ideální k masu, paštice, tvrdým sýrům, do hamburgerů či jako ochucovadlo zeleninových omáček.
TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň