Exkluzivní recepty

Cuketový pikantní relish

IMG_49681 200 g cukety

300 g salátové okurky

480 g cibule

90 g soli

600 g cukru

600 g octa

300 g papriky

300 g řapíkatého celeru

50 g česneku

10 g kukuřičného škrobu

10 g hořčicového semínka

3 g kurkumy

3 g kari koření

2 g mletého černého pepře

Chili, bobkový list

 

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostky, vložíme do mísy a posypeme solí. Rukama dobře smícháme a zakryjeme, necháme nejméně dvě hodiny “vypotit” a nebo v chladničce přes noc. Poté směs scedíme a dobře vymačkáme. V hrnci smícháme cukr, ocet, koření a kukuřičný škrob. Přidáme vymačkanou směs a celý obsah přivedeme k varu a vaříme na velmi mírném ohni asi 30 minut.

 

Ještě vařící relish nadávkujeme do sklenic, otřeme hrdlo i víčko alkoholem a dobře uzavřeme. Sklenice umístíme do hrnce s vroucí vodou, aby byly nejméně do poloviny výšky ve vodě, lépe ponořené. Zavařujeme při 90°C 30 minut a poté necháme vychladnout. Na závěr zkontrolujeme, že víčka dobře těsní. Ideální k masu, paštice, tvrdým sýrům, do hamburgerů či jako ochucovadlo zeleninových omáček.

 

TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň

Cuketové chlebové placky

IMG_4986300 g hladké mouky

50 g celozrnné mouky

150 g slané cuketové vody z receptu na relish

50 g bílého jogurtu

25 g olivového oleje

10 g droždí

45 g sekané zelené natě

 

Na dokončení:

40 g olivového oleje

 

Postup:

Do mísy dáme všechny ingredience kromě oleje a 3-4 minuty hněteme. Přidáme olej a uhněteme pevné nelepivé těsto. To necháme v pokojové teplotě nakynout dobře přikryté do dvojnásobného objemu.

Poté ho na pomoučené ploše rozdělíme na 7 dílů a postupně z každého pomocí válečku rozvalíme tenkou placku, kterou na horké suché pánvi opečeme z obou stran, dokud se tu a tam neobjeví tmavé puchýře. Ihned po vyjmutí placky lehce potřeme olejem a podáváme. Ideální k dipům, salsám, pomazánkám a nebo třeba polévkám.

 

TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň

Baba ganoush z grilované cukety

IMG_4964750 g celých cuket

20 g česneku

70 g tahini

100 g bílého jogurtu

30 g citronové šťávy

40 g piniových oříšků

40 g olivového oleje

30 g másla

80 g balkánského sýra

Sůl

 

Na dokončení:

Olivový olej

Kopr

 

Postup:

Celé cukety omyjeme, několikrát propíchneme vidličkou a na rozpáleném grilu či v troubě ogrilujeme ze všech stran až do spálena; to trvá podle velikosti 30-40 minut. Necháme je zcela vychladnout, rozřízneme a dužinu opatrně vydlabeme a nasekáme nahrubo tak, abychom neponičili spálenou slupku. Dužinu v míse smícháme s jogurtem, tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, přidáme česnek a sůl a pořádně rozmícháme. Ochutnáme a dáme vychladit.

 

Do malého rendlíku dáme máslo, piniové oříšky, lehce osolíme a na středním stupni smažíme do světle zlaté barvy. Scedíme je a necháme vychladnout. Máslo rozhodně nevyhazujeme!

Do hlubokého talíře rozetřeme vychladlou baba ganoush, dozdobíme olejem, kousky sýra, koprem a pinií a podáváme, ideálně s nějakou chlebovou plackou.

Cuketový korejský salát

IMG_4966750 g mladých cuket

100 g jarní cibulky

1 červená chili paprička

15 g zázvoru

15 g česneku

20 g světlé sójové omáčky

20 g sezamového oleje

5 g octa

10 g másla

20 g sezamových semínek

10 g soli

 

Olivový či sezamový olej na smažení

 

Postup

Cukety rozpůlíme, nařízneme do mřížky na řezné straně, dáme do mísy a vmasírujeme do nich sůl. Necháme je v pokojové teplotě asi hodinu vypotit. Poté je scedíme a vysušíme v utěrce. Řeznou stranu zprudka osmažíme půl minuty na olivovém a nebo sezamovém oleji. Vyjmeme je a naaranžujeme na talíř.

Do hrnce dáme máslo, ocet, olej, sójovou omáčku a na malé kousky nakrájené chili, česnek i zázvor. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a směs přivedeme k varu. Vařící nalejeme pomocí lžíce na cukety, posypeme sezamem a ihned podáváme.

 

TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň

4 položek celkem