Exkluzivní recepty
Výpis článků
1 200 g cukety
300 g salátové okurky
480 g cibule
90 g soli
600 g cukru
600 g octa
300 g papriky
300 g řapíkatého celeru
50 g česneku
10 g kukuřičného škrobu
10 g hořčicového semínka
3 g kurkumy
3 g kari koření
2 g mletého černého pepře
Chili, bobkový list
Postup:
Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostky, vložíme do mísy a posypeme solí. Rukama dobře smícháme a zakryjeme, necháme nejméně dvě hodiny “vypotit” a nebo v chladničce přes noc. Poté směs scedíme a dobře vymačkáme. V hrnci smícháme cukr, ocet, koření a kukuřičný škrob. Přidáme vymačkanou směs a celý obsah přivedeme k varu a vaříme na velmi mírném ohni asi 30 minut.
Ještě vařící relish nadávkujeme do sklenic, otřeme hrdlo i víčko alkoholem a dobře uzavřeme. Sklenice umístíme do hrnce s vroucí vodou, aby byly nejméně do poloviny výšky ve vodě, lépe ponořené. Zavařujeme při 90°C 30 minut a poté necháme vychladnout. Na závěr zkontrolujeme, že víčka dobře těsní. Ideální k masu, paštice, tvrdým sýrům, do hamburgerů či jako ochucovadlo zeleninových omáček.
TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň
300 g hladké mouky
50 g celozrnné mouky
150 g slané cuketové vody z receptu na relish
50 g bílého jogurtu
25 g olivového oleje
10 g droždí
45 g sekané zelené natě
Na dokončení:
40 g olivového oleje
Postup:
Do mísy dáme všechny ingredience kromě oleje a 3-4 minuty hněteme. Přidáme olej a uhněteme pevné nelepivé těsto. To necháme v pokojové teplotě nakynout dobře přikryté do dvojnásobného objemu.
Poté ho na pomoučené ploše rozdělíme na 7 dílů a postupně z každého pomocí válečku rozvalíme tenkou placku, kterou na horké suché pánvi opečeme z obou stran, dokud se tu a tam neobjeví tmavé puchýře. Ihned po vyjmutí placky lehce potřeme olejem a podáváme. Ideální k dipům, salsám, pomazánkám a nebo třeba polévkám.
TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň
750 g celých cuket
20 g česneku
70 g tahini
100 g bílého jogurtu
30 g citronové šťávy
40 g piniových oříšků
40 g olivového oleje
30 g másla
80 g balkánského sýra
Sůl
Na dokončení:
Olivový olej
Kopr
Postup:
Celé cukety omyjeme, několikrát propíchneme vidličkou a na rozpáleném grilu či v troubě ogrilujeme ze všech stran až do spálena; to trvá podle velikosti 30-40 minut. Necháme je zcela vychladnout, rozřízneme a dužinu opatrně vydlabeme a nasekáme nahrubo tak, abychom neponičili spálenou slupku. Dužinu v míse smícháme s jogurtem, tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, přidáme česnek a sůl a pořádně rozmícháme. Ochutnáme a dáme vychladit.
Do malého rendlíku dáme máslo, piniové oříšky, lehce osolíme a na středním stupni smažíme do světle zlaté barvy. Scedíme je a necháme vychladnout. Máslo rozhodně nevyhazujeme!
Do hlubokého talíře rozetřeme vychladlou baba ganoush, dozdobíme olejem, kousky sýra, koprem a pinií a podáváme, ideálně s nějakou chlebovou plackou.
750 g mladých cuket
100 g jarní cibulky
1 červená chili paprička
15 g zázvoru
15 g česneku
20 g světlé sójové omáčky
20 g sezamového oleje
5 g octa
10 g másla
20 g sezamových semínek
10 g soli
Olivový či sezamový olej na smažení
Postup:
Cukety rozpůlíme, nařízneme do mřížky na řezné straně, dáme do mísy a vmasírujeme do nich sůl. Necháme je v pokojové teplotě asi hodinu vypotit. Poté je scedíme a vysušíme v utěrce. Řeznou stranu zprudka osmažíme půl minuty na olivovém a nebo sezamovém oleji. Vyjmeme je a naaranžujeme na talíř.
Do hrnce dáme máslo, ocet, olej, sójovou omáčku a na malé kousky nakrájené chili, česnek i zázvor. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a směs přivedeme k varu. Vařící nalejeme pomocí lžíce na cukety, posypeme sezamem a ihned podáváme.
TIP: Více zeleninové inspirace najdete v mé nejnovější knize Sklizeň